h1

Alkalmazottból vállalkozó

2010. november 15.

Amikor váltáson törjük a fejünket, kimozdulunk a kényelmi zónánkból. Akkor is, ha csak munkahelyet váltunk, még inkább, ha régi szakterületünket hagyjuk el egy újért. Igazán nagy váltásra készül az, aki kényszerből vagy szabad akaratából dönt úgy, hogy alkalmazottból vállalkozó (önfoglalkoztató) lesz, vagy alkalmazottból befektető, esetleg vállalkozóból befektető. Sőt az is idetartozik, aki egyéni vállalkozó, vagy kisvállalkozó létére dönt cége bővítése mellett.

9 évet töltöttem ügyvezetőként egy egyéni vállalkozóból lett cégtulajdonos szakfolyóirat kiadó alkalmazásában. Többször megpróbálta bővíteni a céget, elérte a 20 fős alkalmazotti létszámot is 24 év alatt, idegen tőke bevonásával is próbálkozott a DotCom fellendülés idején, mert az volt az álma, hogy a szakfolyóiratot a világ minden tájára eljuttassa.

Egy bizonyos szinten túl nem képes növekedni ma sem, saját magát sem tudja vagy akarja kivonni az egyenletből, tehát rengeteget dolgozik a saját vállalatában. Sokszor nem értettem, hogy mit miért csinál, számomra egyáltalán nem logikus módon, egyszer így, másszor úgy taktikázott.

Ezt megelőzően egy másik üzletembernek dolgoztam, aki már a 70-es éveiben járt, de mindig hosszú távon gondolkodott. Üzletelt és befektetett a világ számos országában. Vérbeli kereskedőnek és nagyon korrekt üzletembernek ismertem meg. Áruval, ingatlannal, devizával és gyámánttal is foglalkozott. Amit nagyon akart, azt sokáig és kitartóan akarta. Amikor a Palace szállóban járok, mindig eszembe jut, hogy nézett ki, amikor még csak az ő álmaiban létezett.

Miért írom le mindezt? Mert a kényelmi zóna elhagyásához egy álomra van szükség, és a hitre, hogy sikeresek leszünk az új világban. Kisszerű álmokkal kisszerű életet fogunk élni. A nagy álmok abban segítenek, hogy nehézségek idején is kitartsunk.

Robert T. Kyosaki: Üzleti iskola című könyvében részletesen bemutatja az álmodók típusait: akik a múltban álmodnak, akiknek csak kis álmaik vannak, akik nem álmodnak újat, akiknek nagy álmaik vannak, csak terveik nincsenek, illetve akik nagy álmaikat megvalósítják, és még nagyobbakat álmodnak.

Ha szeretnél nagyobbakat álmodni, és elindulni a megvalósítás felé, akkor ajánlom Magyar Róbert 3 napos “összerázó” tanfolyamát. 3 évvel ezelőtt magam is elvégeztem, és emlékszem, hogy más emberként hagytam el a termet a harmadik nap végén. Jobban helyére kerültek korábbi tapasztalataim fent említett főnökeimmel, valamint a főiskolán tanult gazdasági tantárgyakkal kapcsolatban.

Miért nevezem “összerázónak” a 3 napos tanfolyamot? Mert a gyerekeknek is jót tesz, ha sokat hintáznak. Könnyebben tanulnak meg beszélni, írni, olvasni, erősíti a két agyfélteke kapcsolatát. Kibillent az egyensúlyból a tanfolyam. Másképp láttatja helyünket a világ gazdasági körforgásában, elérhető közelségbe hoz alternatív jövőképeket, és rengeteg információt ad a gondolkodásmód fontosságáról, a pénz szerepéről, a befektetések formáiról.

Miért fontos a gondolkodásmód megváltoztatása, ha vállalkozni vagy befektetni szeretnénk a jövőben? Miért nem elég a technika elsajátítása?

Az életet megváltoztató oktatás során a tanulási folyamat négy szinten megy végbe: gondolati, fizikai, lelki és érzelmi szinten egyaránt. A 3 napos tanfolyamon mind a négy szintet megtapasztaltam, hiszen az elméleti részeket fizikai aktivitás követte, vagyis élesben kipróbálhattam, milyen lassan vág az eszem, mennyire nem vagyok kreatív, ha ismeretlen területre tévedek, mennyire bizalmatlan vagyok, és mindez mennyire akadályoz a sikerben.

Robi erőteljesen nyomogatta érzelmi indítógombjaimat. Az emberek valóságát lelki-érzelmi alapértékek határozzák meg, ezektől függ a fizikai aktivitás, tehát a jövő. A munkahelyi biztonságot fontosnak tartó emberek valóságát a félelem határozza meg. Azok, akik egyéni vállalkozóként mindent maguk csinálnak, mert magukat tartják egyedül alkalmasnak arra, hogy jól elvégezze a munkát, félnek megbízni másokban. Valóságukat az határozza meg, hogy korlátozottak lesznek a kereseti lehetőségeik, mert egy nap csak 24 órából áll.

A cégtulajdonos alapértékeinek hátterében – aki megálmodja, megtervezi és felépíti a cégét, majd szakértőkre bízza annak működtetését, és cégén keresztül komoly befektetéseket eszközöl – lelki energia rejlik. A 3 napos tanfolyam után vált számomra érthetővé, hogy szabadságvágyam, önmagamba és az emberekbe vetett bizalmam azok az értékek, amelyek az alkalmazotti világ elhagyására késztettek. Azóta is ezek segítenek át a nehézségeken.

“A jövőkép és a hit kéz a kézben járnak. Ahhoz, hogy fényesebb, szebb jövőt lássunk, hit kell. Ha gyenge a hitünk, a jövőképünk is az. Ha pedig a jövőképünk és a hitünk gyenge, a jövőnk ugyanolyan lesz, mint a jelenünk.”

– Gazdag papa –

A tanfolyamon erős jövőképet – álomtáblát készítettünk, és erős hit alapjait raktuk le. Azóta minden év elején készítek egy új álomtáblát, és töretlen hittel haladok célom felé.

Mi történt velem azóta? Hamarabb meglátom a nagyobb képet. Gyorsabban hozok döntést és gyakrabban. A kényelmi zónán kívül tartózkodom, hogy éber és aktív maradjak. Folyamatosan tanulok, állandóan olvasok. Észreveszem és beazonosítom a korlátozó érzelmeket. Megengedem magamnak, hogy hibákat kövessek el, és tanulok belőlük. Mindig azt kérdezem magamtól: “Hogyan engedhetném meg ezt magamnak?” “Hogyan tudnám ezt megcsinálni?” Időbeosztásom sokat javult, a lényeggel foglalkozom.

De tényleg, mi történt azóta? Nem vagyok többé alkalmazott. Párkapcsolati téren nagyot fejlődtem. Elköteleződtem új hivatásom mellett. Fél évig Új-Zélandon éltem. Saját weboldalt és blogokat készítek. Az üzleti tervem félig kész, folyamatosan dolgozom rajta. Lecsökkentettem a költségeimet, és folyamatosan szemmel tartom őket. Tanfolyamokat szervezünk az új csapattal. Tanulok értékpapírokat és vállalatokat elemezni, üzletet építeni az interneten, és üzleti tervet készíteni.

“Ne feledd, az értékeid határozzák meg a valóságodat. De azt se feledd, jogodban áll eldönteni, hogy a félelem, vagy pedig a hit határozza-e meg az értékeidet.”

– Gazdag papa –

Mi történik a 3 nap alatt? Megismerkedünk a gondolkodásmód fontosságával, a világ pénzügyi rendszerével, pénzügyi stratégiákkal, a készpénz áramlás kezelésével. Formálódik pénzről alkotott véleményünk. Betekintést nyerhetünk a tőzsdei kereskedések és befektetés világába. Megtudjuk, mit jelent az anyagi függetlenség, a kamatos kamat varázslatos hatalma. Az első nap végén Cashflow 101 társasjátékot játszunk. Nagyon jól szórakozunk.

Én egy percig sem unatkoztam, Robi fergeteges, vicces és nagyon szórakoztató show műsorát nézve egyszerűen elfelejtettem, hogy egy tanfolyamon ülünk. Amikor már nem tudtam többet befogadni, hirtelen jött egy mozifilm részlet, vagy egy játék igazi pénzzel, ami nagyon felvillanyozott. Könyveket is vásároltam a helyszínen, szünetben belelapozgattunk jó néhány könyvbe.

Szabó Monika


Hozzászólás